4 min

|

12 times

Gepubliceerd op 11-03-2021

Tobania en FRIS: “Samen bouwen aan een 4de databankgeneratie”

Wist je dat Tobania volop meewerkt aan het FRIS-onderzoeksportaal? FRIS staat voor Flanders Research Information Space en is de datahub voor Vlaams wetenschappelijk onderzoek. Om je te laten kennismaken met FRIS, gingen we in dialoog met Program Manager Ils De Bal. Zij vertelt je graag meer over de werking en het doel van het platform.

We hebben een gesprek met Ils De Bal, Program Manager bij het Departement EWI (Economie, Wetenschap en Innovatie) van de Vlaamse overheid. Ils is sinds 1 september 2020 onder andere verantwoordelijke voor het FRIS-team:
 
“FRIS staat voor Flanders Research Information Space en is dé datahub voor Vlaams wetenschappelijk onderzoek. Intussen vind je er data van meer dan 86.000 onderzoekers, 465.000 publicaties en 44.000 onderzoeksprojecten”, aldus Ils. Om het portaal te kunnen blijven uitbreiden, vervoegden ook drie Tobians het FRIS-team. Het verhaal van Ils in een notendop:
 
Bouwen aan een 4de generatie met Tobania
 
“Intussen bouwen we aan FRISR4, de vierde databankgeneratie die meer functionaliteiten, data en monitoringsmogelijkheden zal garanderen. Om dit te realiseren, zullen we meer dataleveranciers en -objecten voorzien tegen scherpe wettelijke deadlines. Ja, het is even alle hens aan dek om deze uitbreiding samen met het team voor elkaar te krijgen. Naast de IT-ontwikkelingen, vormt ook het bottom-up proces met de verschillende dataleveranciers immers een uitdaging.”
 
“Hoe dit gaat in tijden van corona? Heel goed! We werken met een team van enthousiaste en heel geëngageerde collega’s via Microsoft Teams, Slack, chat of video calls. En het werkt. In totaal bestaat ons team ondertussen uit negen mensen: drie EWI-collega’s, drie business-analisten én drie Tobania-ontwikkelaars. Het is heel fijn om te zien hoe we als team kunnen samenwerken en proberen om telkens opnieuw beter te worden in wat we doen. Kortom, het is een proces van continuous improvement”, vertelt Ils.
 
“De nieuwe functionaliteiten die worden ontwikkeld door de Tobania-collega’s moeten uiteraard ook een impact hebben op het FRIS-portaal. Dit portaal wil een zichtbaar platform zijn voor (gedeeltelijk) publiek gefinancierd onderzoek in Vlaanderen. In de toekomst zal er dus ook informatie over onder andere onderzoeksinfrastructuur, octrooien en datasets beschikbaar zijn.”
 
Het doel van FRIS
“De Vlaamse overheid wil met het FRIS-portaal onderzoekers dichter bij elkaar brengen, interdisciplinair onderzoek stimuleren, netwerking tussen onderzoekers mogelijk maken en experten helpen vinden in bepaalde disciplines. Zeker in coronatijden. Bovendien wil het initiatief een brug slaan tussen de industrie (op zoek naar bekwame onderzoekers), business developers en Vlaamse en internationale onderzoekers. Bedrijven kunnen op het portaal bovendien informatie terugvinden over specifieke onderzoeksinfrastructuren die hen kan helpen in hun innovatietraject.”
 
“Maar daar stopt het niet. FRIS is eveneens een belangrijke schakel in het Open Science-beleid van de Vlaamse overheid. Het Open Science en Open Data-gehalte zal via FRIS gemeten worden en FRIS zal eveneens fungeren als kanaal langs waar info zal doorstromen naar Europese Open Science-platformen.” 
 
“En mocht dat nog niet genoeg zijn, werken we voortdurend verder aan de performantie van het platform. We proberen waar mogelijk het systeem te verbeteren en we bekijken hoe we nog meer data kunnen verzamelen door het te verrijken met andere (authentieke) bronnen. Je mag dus stellen dat FRIS op weg is om een ware schatkist vol met onderzoeksmetadata te worden”, besluit Ils.

FRIS-logo.jpg
 
 

De Vlaamse overheid heeft FRIS-gebruiksrechten. Deze worden beschikbaar gemaakt onder de Vlaamse Gratis Open Data Licentie.  Bij elk gebruik moet de volgende bronvermelding worden opgenomen: Vlaamse overheid – Departement Economie Wetenschap en Innovatie.
Voor verdere informatie, gelieve je te wenden tot fris@vlaanderen.be.
 

cookie

Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.