4 min
43 keer
Gepubliceerd op 04-12-2020
Met cms eGo bestuurt Stad Mechelen eenvoudig zijn 20 deelwebsites
Omdat de stad Mechelen op zoek was naar een manier om haar 20 websites centraal te beheren, deed ze een beroep op haar bestaande cms-leverancier, Tobania.Public. Die upgradede het huidige contentmanagementsysteem (cms) eGo naar de nieuwe, flexibele versie met veelzijdige opties: eGo 4. “We wilden deze keer vooral diverse integratiemogelijkheden vooropstellen. En met eGo 4 is dat gelukt”, aldus Christophe Maes, Projectcoördinator bij Stad Mechelen.
Van complex naar sexy
Het product eGo biedt de Mechelaars tal van voordelen. “Het platform vervult verschillende noden en wij maken er gretig gebruik van”, geeft Christophe Maes aan. Zo bundelde de stad eenvoudig zijn hoofdwebsite én 20 deelwebsites in het cms, waaronder die van het lokale cultuurcentrum. Deze website behoorde oorspronkelijk wél aan een andere cms-leverancier toe en werd dankzij eGo in een nieuw jasje gestoken. Een jasje dat bovendien vorm kreeg dankzij de aangeleverde designs van de stad. Omdat de stad alles nu vanop één platform kan monitoren, hoeft die geen rekening meer te houden met verschillende partners.
Tips en tools voorop
In het verleden keek de stad Mechelen te veel naar zijn cms om snel bepaalde technische problemen op te helderen. “Daar zaten we fout, want een cms is natuurlijk geen databank of boekingssysteem”, zegt Christophe. “Sinds kort verliezen we geen tijd meer door naar zulke tijdelijke oplossingen te zoeken en kunnen we onmiddellijk professionele tools integreren die wel volledig tegemoetkomen aan onze vraag. Een mooi voorbeeld hiervan is dat we onze websites eenvoudig monitoren en tijdig fouten kunnen opsporen. Bovendien reiken Tobians Anton en Joke ons hierbij heel wat tips en best practices aan.”
Tweerichtingsverkeer
De stad Mechelen krijgt dus heel wat inzichten aangereikt en kan zelf ook terugkoppelen naar Tobania over bestaande mankementjes in het systeem. En dat op een systematische manier. Omwille van het jarenlange golden partnership met de stad Mechelen, organiseren de consultants van Tobania tweemaandelijkse calls waarin ze samen met de stad de huidige stand van zaken overlopen. “Daarnaast vinden er ook jaarlijkse workshops plaats waarin we allerlei nieuwe ideeën vergaren en samen bekijken welke bijkomende functionaliteiten nodig zijn.
Die voegen we dan toe aan de roadmap van het volgende jaar. Een nieuwe functionaliteit die we binnenkort lanceren? Een zoekfunctie die voor het hele systeem van toepassing is. Zo vindt iedereen alles eenvoudig terug”, gaat Christophe verder.
“Die vorm van co-creatie appreciëren wij enorm. We kijken dan ook heel erg uit naar wat de toekomst brengt. Ons doel is om ons webverhaal te blijven verbeteren en alle integratiemogelijkheden verder uit te testen, want daarin biedt Tobania.Public ons nu eenmaal heel wat mogelijkheden”, besluit Christophe.